Porladó kövek

Dr. Téchy József - orvos

2017. március 01. - egy ködlovag

 

techy1.jpg

A térképen 5-ös számmal jelölt sír. Az itt pihenő tudós-orvos a város, és  hazánk egyik kiválósága. Elsősorban orvos, de a tudomány, és a jövő generációért is sokat tevő kerületi, majd később megyei tisztviselő. A Magay–Téchy–Vargha család összefonódásából olyan kiválóságok születtek, mint Varga Domokos Kossuth-díjas író.

Dr. Téchy József rövid életrajza

A pontos neve: vernikai és técsői Téchy József. Nagykőrösön született 1830-ban. Nemzetőrként részt vett a szabadságharcban. A világosi fegyverletétel után orvosui egyetemre járt, 1855-ben szigorlatozott. Városi tanácsunk 1855 november 18-i ülésén városi orvosi állást rendszeresített, havi 400 forintos fizetéssel. Az állást megpályázta és elnyerte, mint „orvos-sebész-doktor, szülészmester”.

techy.jpg

A szakmai ranglétrán hamar emelkedett, előbb járási, majd vármegyei tiszteletbeli főorvos lett. A Budapesti Királyi Tudományegyetem díszdoktorává választotta. Tevékenyen részt vett a közéletben, gimnáziumunk igazgatótanácsának volt a tagja egészen haláláig. Az úri kaszinó elnökeként sokat tett az úri osztály zárt társaskörének haladó szellemmel való megtöltéséért. A vármegye iskoláit járva 1887-ben több trachomás gyermeket talált. Az egyiptomi szembetegségben szenvedők száma két év alatt 27-re emelkedett, amit csak évek múlva tudtak megfékezni. Hosszú és eredményes életútja 1908. február 1-jén ért véget. A gimnázium évkönyve így búcsúzik tőle: „1908. február elsején halt meg igazgatótanácsunk tagja, dr. Téchy József Pest vármegye T.B. főorvosa, aki egész életében élén volt minden üdvösebb társadalmi mozgalomnak, s nem volt olyan célt szolgáló intézmény, amelynek alapításában vagy továbbfejlesztésében részt ne vett volna.”

Házát a gimnázium vette meg, ott nyílt meg a református internátus 1924-ben. Jelenleg a Virágh Gedeon Szakközépiskola és Szakiskola Endrédy utcára néző része. Dédunokája Miskolcon élt, már valószínű, hogy meghalt, mivel 1998-ban volt 93 éves. Unokája Magay Mária, Varga Domokos édesanyja 1993-ban hunyt el.

Sem tér, sem utca, sem orvosi intézmény nem őrzi nevét.

Több városi hírességnek jutott e mostoha sors, vajon miért?

A sírt a Temető utcai bejárattól közelíthetjük meg legegyszerűbben.
A belső úton(gémeskút)  kb. 80-100 métert sétálva, az út mellett találjuk Dr. Naszvadi Mihály (1914 – 1981) sírját. E sír mögött jobbra mintegy 10 méterre látunk egy magas sötétszürke gránit síremléket, mellette pedig egy világosszürke műkő-, és egy gyermek síremléket. A gyermek síremlék anyaga vörös pilisi márvány. A sír kovácsoltvas ráccsal kerített.  Ez dr. Téchy József örök nyughelye.
A sóskúti kővel kerített nyughely 8 méter hosszú, és 5 méter széles, 30 centiméter magas, amely a kovácsoltvas kerítés alapjául szolgál. A kő rossz állapotú, töredezett, felújításra szorulna. A vasrács gyönyörű míves munka, amely 85 centiméter magas, szintén elhanyagolt. A temetőben hasonló stílusú munkával Tekes Móric sírjánál találkoztam.  Látszik, hogy próbálták eltulajdonítani, de szerencsére sikertelenül.
A sír az útra néz(a felirat a Naszvadi sír felől jól olvasható), a rácson  belülre a belső oldalon levő kiskapun lehet bemenni. Murvával hintett, látszik, hogy már néhány éve nem látogatják rendszeresen. A sarokban levő vödör arról árulkodik, hogy még néha jár ide valaki. A vasrács kerítésen belüli terület hátsó harmadában kb 30 centiméteres lyukat látni, amiből arra lehet következtetni, hogy itt nem is olyan régen kopjafa lehetett.
A murva között előjön bizonyos növényzet. Találkozni liliommal, jácinttal, orgonával, apró olajfával, kecskerágítóval.
A kerítésen kívül viszonylagos rend van, hála a temetőben dolgozók lelkiismeretes munkájának. Ez a sír is, és nagyon sok másik, megérdemelné, hogy legyen „gazdájuk”.

Kérem a Tisztelt Olvasót adja tovább!

Diákjaink, a város híres emberei iránt tiszteletet érző polgáraink ,vállalják föl egy-egy híres ember sírjának gondozását, erejükhöz mérten felújítását.
Dr. Téchy József sírjának gondozását 2011-től magamra vállalom. Az engedélyt a Kunszentmiklósi Református Egyházközség megadta, egyben jelzem, hogy a felújítására is sor kerül majd, de ez már anyagiak függvénye.

Dr. Téchy  Józseffel egy sírban a síremlékeken lévő feliratok és az egy kopjafa tanúsága szerint hét személy nyugszik. Hajlok arra a feltételezésre, hogy egy nyolcadik személynek a végső nyughelye is itt van.  Dr. Téchy József sírja mögött túl nagy az üres rész, itt egy olyan jeltelen sírt sejtek, ahol valamikor kopjafa lehetett. Ugyanúgy, mint a másik oldalon a műkő emlékmű mögött.


DR. TÉCHY JÓZSEF SÍREMLÉKE  ÉS FELIRATA.

techy2.jpg

A síremlék mögött nincs sírhant, sima a terület, murvával leöntött. Az idő és a növények életkedve azonban már túlnőtte a murva szívósságát. Néhány növényfajta gyökeret vert a kemény talajon. A síremlék mögötti sima – domb nélküli – kép nem szokatlan a bekerített (vasráccsal ellátott) síroknál, hiszen így könnyebb a mozgás a kereten belül, és jobban „fel lehet öltöztetni” a sírt. Akár egész éven, vagy csak nagy ünnepeken.

A síremlék földfelszín feletti részén sóskúti kőhasáb van, ezen áll a szürke pöttyös, néhol fehér vízszintes csíkkal ellátott svéd gránit tömb.

Dr. Téchy József sírköve a sír baloldalán van, a kerettől mintegy 70 cm távolságban.

A síremlék alját képező – mintegy talapzat -  15 x 90 x 38 cm-es méretű.

Ez felett van a már gránitból készült:  32 x 79,5 x 31,5 cm-es tömb(nagylépcső), amelyen a 170 x 69 x 19,5 cm-es síremlék áll.

A síremlék különlegessége egyrészt a hatalmas méretében, de minden tekintetben különleges formájában van. Sok temetőt bejártam, de hasonlóval nem találkoztam. Dicséri a készítőt, de a megrendelőt is, mert a kívánsága valószínűleg a kőben rejlik. Különös a trapézban végződő forma. Igaz, hogy a formabontás időszakát élték a XX. század elején (lásd Baráth Ferenc), de a sima felületből kiugró feliratos rész az igazán szép és különleges.

A feliratot tartalmazó hasáb méretei a háromszögig: 150 x 59 alul,(felül 41) x 4 cm. A feliratot tartalmazó gránit felső részének méretei: 8,5(középen) x 41 x 4 cm méretű. Az utóbbi nem különálló, hanem a feliratot tartalmazó kiugró befejező, felső formája. Felhívom a kedves olvasó figyelmét, hogy mielőtt a méretekbe belebonyolódik tanulmányozza képet is közben, mert próbáltam egyszerűen fogalmazni, de nem biztos, hogy sikerült.

A felirat fentről lefelé soronként:

ITT NYUGSZIK
vernikai és técsői
DR. TÉCHY JÓZSEF
VOLT 1848-49.IKI NEMZETŐR
A BUBAPESTI KIR. MAGY. TUDOMÁNYEGYETEM
DÍSZDOKTORA
KUNSZENTMIKLÓSI JÁRÁSI, VÁRMEGYEI
TB. FŐORVOS
ÉS MÁV. ORVOSI TANÁCSADÓ
ÉLT 77 ÉVET
MEGHALT
1908. ÉVI FEBRUÁR 1-ÉN
Áldott legyen emléke
_____________  ­­­­ ____________

E SÍRKÖVET EMELTETTE
BÁNATOS ÖZVEGYE
DR. TÉCHY JÓZSEFNÉ
SZÜL.
pethendi BUDAY BERTA
SZÜLETETT 1842. MÁJ. 1-ÉN
MEGHALT
1923. SZEPT. 7.-ÉN


Ez a felirat áll a háromszögben végződő grániton
Az alsó gránittömbön pedig a következő:


NEMES NAGY LELKEK! NYUGODJATOK CSENDESEN.
Béke legyen poraitok felett!


Az itt említett gránittömb belső oldalán a következő szöveg olvasható:
GERENDAY A. ÉS FIA
BUDAPEST

Általában a temetők síremlékeivel a hozzátartozók egy kicsit üzenni is akarhattak a jövőnek, hiszen nem mindenki neve került be a történelem nagykönyvébe. A különleges és egyedi formájú gránitokkal, márványokkal  és feliratokkal a készíttetők utolsó ajándékukat nyújtották át az eltávozottaknak.

A Horváth síremlék

techy3.jpg

Dr. Téchy József sírja mellet áll egy világos szürke műkőből készül síremlék. Ezzel a síremlékkel gyűlt meg a bajom. Ezért vártam kb. másfél hónapig a közléssel, de mégis ott vagyok ahol azelőtt. Ugyanis a szürke műkövön lévő felirat szinte olvashatatlan. Az idők folyamán a betűkből az eső és az idő kimosta a festéket, és olvashatatlanná vált. Egy biztos: Horváth József nyugszik a sírban és még valaki. Ez a valaki vagy egy másik Horváth József(fia, édesapja, stb.), mert a feleség nevét jelölő "né" sem kivehető egyértelműen. Természetes nem adom fel, ki kell találni valamilyen technikát, mert van még ehhez hasonló síremlék a temetőben.

Mint már említettem, a síremlék egy műkőből készült, de egybeöntött sírkő. Külön kell vizsgálni a méretek és funkció szempontjából az alsó részét képező négyszöget, és a még megfejtetlen feliratot is tartalmazó többi részt.

A síremlék alja egy 52 x 70 x 23 cm-es műkő tömb. Ez a föld feletti rész. A föld alatt legalább ekkora lehet, hiszen az egész síremlék ezen áll.

A felirattal ellátott rész különlegessége:

A síremlék szépsége különleges formájában van, és elmélkedni is lehet az üzeneten. A képen jól látható, hogy az egész síremlék szélén végigfut egy különös díszítő elem. A kép alján kivehető, hogy alul egy egyenes záró csík van, míg az oldala díszes. Egy álló csónakhoz hasonló  formát kap  a kő, de a feliratot tartalmazó rész és a díszítő elemet tartalmazó külső sík között 8 cm-es mélységbeli eltérés van. A Téchy- féle síremléknél kiugrik a felirat, itt pedig besüllyed. Különösen szép és érdekes, érdemes megnézni.

Méretei

A méreteken az alsó négyszög feletti részt kell érteni.

141 x 66,5 x 21,5 cm, a felső ív csúcsáig.

A felső íves rész:

50 x 66,5 x 21,5 cm.

Ezek az adatok a Baráth Ferenc síremlékénél leírtakból következnek. Mivel a sírköveknél a téglatest formából indulok ki, így az attól eltérő adatokat külön jelzem. Itt is ez történt.

A felirat megfejtése után ehhez a síremlékhez még visszatérünk.

A gyermek síremlék

A bevezetőben közölt képen látható az említett síremlék.

Közelebbi fotót külön  nem lehetett róla készíteni a rács közelsége miatt,  így csak az egész sírt ábrázoló felvételt tudom közölni. A méretek leírásánál pedig próbálom jobban körülírni.

A két gyermek síremléke a kép jobb szélén látható.

Egyben lévő (nem összerakott) faragott pilisi vörös márvány. Az alsó rész itt is egy téglatest tömbbel kezdődik, melynek méretei:

19,5, x 49 x 11 cm.

Ez fölött van a feliratot tartalmazó rész, amelynek széle ugyanazzal a motívummal díszített, mint a mellette levő síré, csak nincs besüllyesztve. Mérete:

57 x 43 x 8,5 cm.

Ennek a tetején van egy "záróhasáb". Úgy kell elképzelni, mintha a feliratos rész tetejére egy márványlapot helyeznének, csak ez egybe van faragva. Mérete:

5 x 48,5 x 9,5 cm.  A hasáb néhány millimétert a feliratos rész fölé  párkányként kilóg.

Ennek a tetején van az ívelt félkör alakú díszelem. Mérete:

20,5 x 43 x 8,5 cm

Felirat

ITT

NYUGOSZNAK HORVÁTH ANDOR

SZÜL. 1854 FEBR 8-ÁN

ELHUNYT 1857 MART 8-ÁN

ÉS

JÓZSEF

SZÜL. 1855 DEC 22-ÉN

ELHUNYT 1857 MAJ 2-ÁN

A kopjafa

A sírban található még egy kopjafa, amely Horváth Józsej síremléke mögött van, mintegy 3m-re.

Anyaga: hasított akác gömbfa. A föld felett közvetlen kezd korhadni.

Méretek: 110 cm magas és a földfelszínen21 cm széles. Emberalakú kopjafa.

Középen egy alumínium lemez a, amely 18 x23 x 0,2 cm

Felirata:

techy4.jpg

 

ITT NYUGSZIK

MAXIMTSÁK GYULÁNÉ

TÉCHY RÓZA

1861 - 1933

BÉKE HAMVAIRA

Dr. Téchy József és a vele egy sírban levők síremlékeinek a tárgyalását egyelőre befejeztem, amíg a már jelzett sírfeliratot nem sikerül megfejteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://porladokovek.blog.hu/api/trackback/id/tr10012304249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása