Porladó kövek

Baráth Ferenc - tanár

2017. március 01. - egy ködlovag

barath_ferenc.jpg

A „szórtan” elhelyezkedő sírok közül elsőnek a térképen 10-es számmal jelzett, Baráth Ferenc sírjával foglalkozom. Két okból is.  Egyik, hogy a szellemi életben tevékenykedők kiemelt helyen szerepelnek az én gondolatvilágomban. Másodsorban az orvosok mellett a tanárok és a lelkészek azok, akiket különösen tisztelek.  Szülői örökség ez, amelyet büszkén vállalok.

A belső úttól mintegy 15-20 méterre található a sír.Szemben vele a sokat látott és hallott öreg fenyő. Hogy melyikük élete volt élménydúsabb? Bizonyosan megbeszélték már. Ezért is főleg magáról a sírról kívánok beszélni, nem elhanyagolva Baráth Ferenc életének fő állomásait.

Irodalomtörténész, író. Ref. teológiát végzett Debrecenben és Pesten. 1865–66-ban a Lónyay családnál nevelő, s növendékével együtt a jénai egy.-en tanult. 1866–67-ben ceglédi gimn. tanár, majd 1867–69-ben Edinburghben tanult teológiát. 1869-től 1900-ig a bp.-i ref. gimn. tanára. 1882-ben a Magyar Philosophiai Szemle megindítója és 1884-ig egyik szerk.-je. A korabeli lapokban számos cikke, tanulmánya és verse, valamint középiskolai tankönyve jelent meg. Több külföldi munkát (Carlyle: A francia forradalom története, Bp., 1875–78) fordított magyarra. Sajtó alá rendezte Vörösmarty Mihály összes műveit (1871). – F. m. Aesthetika (Pest, 1872); Irodalmi dolgozatok (Bp., 1895); Dalok (Bp., 1896)

/Forrás: mek.iif.hu/


A lappangó könyvecske.
A kunszentmiklósi születésű, 1904-ben gyermektelenül elhunyt Baráth könyvtára volt iskolája, a Kunszentmiklósi Református Gimnázium könyvtárába került. A gyűjteményben lappangó olvasókönyvet, a tanár tiszteletpéldányát az 1990-es években fedezte fel Balogh Mihály tanár, könyvtáros. A könyv újra felfedezője, Balogh Mihály: Tiszteletpéldány. Baráth Ferenc és Molnár Ferenc találkozása a Budapesti Református Főgimnáziumban címen írta meg az Olvasókönyv keletkezéstörténetét, s megszületésének kor- és oktatástörténeti hátterét. A kötet 2008-ban jelent meg, az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) Mesterek és Tanítványok című sorozata részeként.

Forrás: PIM.hu

A sírkő

barath_ferenc.jpg

A főszögi öregtemető egyik legszebb síremléke. Jellegzetesen XIX. század végi, és XX. század eleji sír, mivel nincs a ma már természetesnek vett keret a sírhoz, csak az emlékmű. Mögötte földkúp, Ez a típusú síremlékkészítés akkoriban teljesen természetes volt. Mégis előfordulhat keret ebből az időből származó síroknál, de a földkúpos volt a jellemző, vagy a keretet később készítették(Virágh Gedeon, Bankos Károly)

A következő skiccen jelzem, hogy a sírkövek adatait milyen sorrendben, és milyen címszó alatt adom meg. Ez teljesen egyedi, a műszaki szakemberek ne rójanak meg érte, esetleg jelezzék, hogyha valami nem szakszerű. A méreteknél figyelembe kell venni, hogy mindig a rajzon látható formából indulok ki. Az esetleges díszítő elemeket, sarok csiszolásokat, kisebb íveket nem veszek figyelembe, de a szövegbe jelzem. Amennyiben az eltérés a rajzon jelzett hasábtól jelentős, úgy ez a méretekben is jelentkezik. Baráth Ferenc sírkövének felső homorulata határeset, jelen esetben nem jeleztem.

A földkúp 280X280 cm, frissen gyepesített, gondozott. Az előtte levő emlékmű alsó része egy, a többitől eltérő anyagból készült hasáb – valószínű sóskuti. Mérete:  27 x 96 x 42 cm.

Az emlékmű három darabból áll: anyaga szürke(apró pettyes) svéd gránit. Az általam sóskútinak vélt tömb fölött két gránit tömb – sírköves nyelven lépcső.

Az első lépcső : 29,5 x 95 x 37, rajta a készítő bevésett neve:Valachy. A második lépcső: 60 x 78,5 x 29,5 cm. A két lépcső tetején levő emlékmű mérete: 148 x 67 x 25 cm, a teteje enyhén homorú. A homorú rész alatt, követve a felső rész vonalvezetését, a két szélén és a közepén egy-egy furat. Valószínű valamikor díszítés lehetett a sírkövön, de elveszett(!!!).


A sírkő felirata felülről lefelé:

AZ IGAZSÁGÉRT HARCZOLT
NEM BÖLCSEN DE JÓL!
BARÁTH FERENCZ
1843 – 1904
SZÜLŐ
BARÁTH GÁBORNÉ
SZÜL:
JENEI ZSUZSANNA
1813 – 1866
BARÁTH GÁBOR
1813 – 1903
Béke legyen poraik felett!

A fényképen látható, hogy Baráth Ferenc sírköve 1998-ban erősen meg volt dőlve. Ma (2011. 03. 29-én) jártam a sírjánál és láttam, hogy helyre van állítva. Köszönet a síremlék helyreállítójának.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://porladokovek.blog.hu/api/trackback/id/tr7712304575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása