Porladó kövek

Lesták Ambrus - seborvos

2017. március 01. - egy ködlovag

lestak3.jpg

 

Egy pillanatra sétáljunk át a katolikus temetőbe. A református öregtemetőben már találkoztunk városunk egyik legismertebb orvosával. Kollégája a katolikus temetőben van eltemetve, közvetlen a kereszt mellett. Ennek a rövid kiruccanásnak fő oka az, hogyha szigorúan a református öregtemetőre koncentrálnánk, több neves személyiség kimaradna a felsorolásból, pusztán csak azért, mert nem református volt.

Lesták Ambrus nem kun származású, még csak nem is alföldi, mégis az aranybetűs szentmiklósiak között a helye.

Veszprém vármegyében Szentkirályszabadján született 1813-ban. Egyetemi tanulmányait Pesten 1841-ben fejezte be. Rögtön Kunszentmiklósra került, és maradt haláláig. Az 1848. évi nemzetgyűlési választásokon Petőfi mellett állt ki, Szabadszálláson a testével védte a feldühödött tömegtől a költőt.

Az 1848/49. évi forradalom és szabadságharcban a délvidéki harcokban nemzetőrként vett részt, mint a felső-kiskunságiak seborvosa. A szegények orvosának is nevezték, hisz többször is élelemmel segítette a rászoruló betegeit, hogy a gyógyuláshoz szükséges fizikai állapotot elérjék. Illyés Bálint neves szentmiklósi helytörténész közli róla a következő adatot: 23. 870 csecsmőt oltott be. Bálint bácsi a oltás miértjét nem közli, de az adat így is magáért beszél.

Ötven évig volt a város orvosa. Az 1891. december 27-én bekövetkezett haláláról, és a temetésről Bors Károly számol be a Kiskunsági Híradóban.  Gyászbeszédet Szikszay Gusztáv gimnáziumi igazgató mondott. Már akkor is divat volt a zenés temetés, hiszen Lesták Ambrust, Fóris Sándor és zenekara is elkísérte utolsó útjára.

A síremlék

lestak2.jpg

 

A képen látható műkőből készül síremlék mögött egy mai "modern" sírkeret van, külön építve.

A keret méretei

195 X 95, 5 cm-es műkő téglatest, amely 15 cm vastag, és 41 cm magas.

Az alsó lépcső, amely az emlékművel egybe van építve,

100 X 38 X 34 cm. Ennek a tetején van a feliratos rész, majd a tetején a kereszt. A felirat és a kereszt magassága: 195 cm.

A felső díszes rész (szomorúfűz aljától) 70 cm magas, 59, 5 cm széles és 12 cm vastag.

A kereszt, az ív közepétől: 41 cm magas, 40 cm széles(középső rész) és 9,5 cm vastag.

A felirat

 

 

lestak.jpg

 

Lesták Ambrus sírja kapcsán okvetlen meg kell említeni a mellete levő keresztet, amelybe az 1800-as évszám van vésve, ez egyben támpontot adhat az itteni temetkezés kezdetére. A temetőben elsőnek mindig a keresztet állították fel.

Orvosok utcája

A nemrégiben elbontott Marozsán-házban - az Apostol Pál utcában - valamikor dr. Halasy Kálmán, városunk díszpolgára is lakott. De ez volt Lesták Ambrus lakóháza is. Régebben több orvos is lakott abban az utcában. Az orvosok egymásnak adták a kilincset, a hivatal nem kilincselt arra. Sok panaszos szónak, sírásnak-rívásnak lehettek tanúi a seborvos úr lakóházának az öreg falai. Egy, a város vezetéséhez közel álló köztiszteletben álló személy sem szólt a bontás ellen - rokoni szálak fűzték a tulajdonoshoz. Az eset pikantériája, hogy ő is orvos. Útban volt a ház.

A bejegyzés trackback címe:

https://porladokovek.blog.hu/api/trackback/id/tr1112304089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása