Porladó kövek

Már Zsigmond - birtokos

2017. február 28. - egy ködlovag

mar.jpg

Czímeres levelet III. Ferdinándtól 1655. jan. 10. M. Benedek nyert. (Veszprémm. lt.). Kihirdette 1656. jan. 10. Veszprémmegye. – A családból Zsigmond s János kunszentmiklósi lakosok 1838. jun. 18. Veszprémmegyétől kapnak nemességükről bizonyítványt. (Kempelen Béla: Magyar nemes családok. DVD IV.)

Minden kunszentmiklósi kun gyökereket kereső honfitársunk azzal a bizonyos „Lisztá”-val kezdi. Nézzük mit mond a Márokról Bolyó János.

A „Kun-Liszta” Már családra vonatkozó része:

Lakosa ötvenhat familiára telt,
Máig is itt lakos, innen el nem széledt.

Nevenként megláthatod ezen „Kun-Lisztá”-ban,
Ide alá leírt verseknek sorában:
A hajdani Már-nak tiszteld maradványát,
Most is igazgatja hazádnak kormányát.
(1769 – 1790-ben Már András kiskunok kapitánya volt.)
Belül van Salamon (bölcs, tudós Már) Achilles kivülről:
(hős, harczias Már, katonaviselt ember)
Látás, tapasztalás nagy bizonyság erről.
Ifjanta Belgrádnál Pállfy bandájában
(1736 – 1739. Mária Terézia uralkodása alatt)
Már az Már forgatott fegyvert a markában…
Bíró Orczi alatt Péró hadát törte (1735)
Minden pardon nélkül csoportosan ölte;
Megtanult harczolni még ifjú korában,
Mert többet járt hadba, mint az iskolában.
Első insurgens(felkelő) volt megnyert szabadságért,
Most kezedben levő minden birtokodért.
Századosa lévén a kiskun seregnek,
Kikkel Józsa, Barát, Dalocsa menének.

….
Az itt közölt rész Bors Károly: Kunszentmiklós város történelmi adatai(1892) című művének reprint kiadásából való.  A család történetének néhány apró részlete még megtalálható e műben. A mostani írás feladata nem a teljes történelmi háttér feltárása, hanem a főszögi öregtemetőben levő sírkövek bemutatása, ezért Bors Károly művének további részletezését mellőzöm. Ellenben ki kell térni Illyés Bálint: „Kedves kis Hazánk…” című munkájára, mivel fontos adatokat közöl a Már családdal kapcsolatban. Itt kell megjegyeznem, hogy senkit ne zavarjon a kétféle írásmód(Már, Maár), mert ugyanarról a családról van szó. A XVII – XIX. században ez nem számított nyelvtani hibának, mert szabályozva sem volt. A Virág családnál is előfordul a „h”-val írt, és a "h" nélküli   formula is.

A "Kun-Liszta" mellett okvetlen beszélni kell az 1699-ben történt úgynevezett Pentz-féle összeírásról.

1699-ben a kamara elhatározta a fegyverjogon szerzett javak közé számított Jászkun-kerületek értékesítését. Előbb azonban tudni kellett a kerület pontos kiterjedését, gazdasági és népességi adatait, hogy becsértéke megállapítható legyen. Ezért az udvari kamara utasítására a budai kamarai adminisztrátor elrendelte e koronabirtokok felbecslését. Az összeírás végrehajtása Pentz János Kristóf egri kamarai praefectus feladata lett.

A Pentz-féle összeírás név szerint felsorolja az egyes helységek lakosait, megjelöli származásukat és részletesen megvilágítja a helységek gazdasági életét. Közli az állatállomány számát, a búza, árpa, zab termésterületét és a takarmánytermés adatait is.

Gazdaságtörténeti szempontból rendkívül becsesek az összeírás alapján készült becslési kimutatások is. Az egyes helységek és puszták értékét Pentzék úgy határozták meg, hogy azok meglévő vagy várható jövedelmét a tőkeérték kamatjaként vették. A jövedelem főbb tételei: a földadó, a robot, termények kilencede, a zsellérek censusa, a halászat, vadászat, a csapszékek, mészárszékek és malmok haszonbérei.

A Kiskunság értékét 183.185 rhénes forintban határozták meg.

A redemptio

I. Lipót nem tekintette többé érvényesnek a korábbi jászkun kiváltságokat és 1702-ben 500 ezer rajnai aranyforintért zálogba adta a Német Lovagrendnek a Jászságot és a két Kunságot, vagyis a Hármaskerületet. Mivel a Német Lovagrend nem tudta érvényesíteni vásárolt jogait, 1731-ben (más források szerint 1730 illetve 1735) eladta jogát a Pesti Invalidus Rendháznak. A Német Lovagrend nem törekedett a belső igazgatási rendszer megváltoztatására, de a Pesti Invalidus Rendház megkísérelte bevezetni a földesúri szolgáltatásokat. Mária Terézia az országos tiltakozásnak engedve 1745-ben beleegyezett a redemptióba, az önmegváltásba.

1745. május 6-án Mária Terézia aláírta redemptioról szóló diplomát, amely visszaállította a szabad jászok és kunok örökös kiváltságait, azaz a szabad tisztviselő- és lelkészválasztást, a pallosjogot, a révtől, vámoktól és a földesúri szolgáltatásoktól való mentességet.

A redemptio folyamán lehetett belső határban váltani földet, amely Kunszentmiklós esetében 20 rajnai forint volt lécenként. Ehhez járt  lécenként 3 forint 20 fillérér szanki porció.A Kerekegyházán váltott 21 forint 40 dénárnyi birtokhoz 3 forint 40 dénárnyi szanki földterület, míg Orgoványon 8 forint 50 dénárnyi birtokra, 1 forint 36 dénárnyi szanki rész jutott. Szankon csak az kaphatott földet, aki a belső határban is váltott.

A Már család és a redemptió

Maár János

Belső határ: 720 forint

Orgovány: 471 forint 75 dénár

Szank: 90 forint 68 dénár

Már János

Belső határ: 360 forint

Orgovány: 235 forint 87 dénár

Szank: 95 forint 34 dénár

A redemptio folyamán Kunszentmiklóson a legtöbb földet Maár János váltotta.

Az összeírásban Már András és Már János neve szerepel, mint kunszentmiklósi lakosok.

Illyés Bálint "Kedves kis Hazánk..." című művében többször is szerepel a Már család

Néhány gondolat Illyés Bálint jelzett művéből

Az 56. oldalon
Már Zsigmond vagyoni helyzetét tárja elénk Illyés Bálint. A közölt adatok 1840-ből valók.
Már Zsigmondnak Orgoványon 200 forintos, Szankon 60 forintos, a belső határban 172 forintos földje van, továbbászérüs-, szőlőskertje, gazdasági épületei Orgoványon, itthon háztelke épületekkel.

A jelzett mű 90. oldalán így ír:

„Zavartalanul atyafiságos érintkezésünk a Kiskun kerülettel, mely jó viszonyra részben magyarázatot találunk a bécsi Magyar Hírmondó 1792. jan. 27-i számában: „… Kis-kún Distriktuális Kapitánnyá lett az eddig volt Fiskális Már András Úr Kun Szent Miklósi Fi, kinek a Nagy Attya is Kapitányságot viselt; még pedig mind a hadban, mind a Distriktusban.”

A 102. oldalon ezt találjuk:

„ Még fényesebb búcsúztatót örökít meg 1809. máj. 11-i jegyzőkönyvünk. A palatinális főkapitány értesíti magisztrátusunkat: „…a’ Fel kelő Insurgens Katonaság mind a három Districtusokból K. Sz. Miklóson fóg concentráltatni” Van ztán csutakolás, nehogy szó érje a házunk táját Mélt. Gener. (ális)B.(áró) Davidovich Eő Excellentiája részéről. Díszszemlével kezdik a parádét. Huszáraink ellovagolnak a a tábornok előtt, majd a „Város Piattzán édgy négy szegű Karéjt” formál lovasságunk, a zászló pedig „némely Kun Szt Miklósi Tisztes Asszonyságok ugymint az törzsökös Maar, és Baky familiákból való 5 Személyek által édgy jelesen hímzett… pántlika bókrokkal felékesített…” Ünnepi beszéd hangzik el, majd a haditörvények fölolvasása után a tisztikar meg az előkelőségek… megvendégeltettek.”

A 176. oldalon
a kutakkal foglalkozik a szerző. Itt említi a Márok kútját. A XVIII-XIX. században a kutaknak nagyon nagy jelentősége volt. Szinte kivétel nélkül arról nevezték el, akinek a földjén volt. A környéket járók ismerik Bábonyon túl a nagy kanyarban jobbra levő dombos-erdős rész nevét: Márkút. A Márok kútja Márkúttá rövidült, de őrzi a múlt egy pici darabját.

Illyés Bálint a könyv 289. oldalán hét sorban összegzi a Maár család rövid történetét, amelyet Baky Miklós adatközlése nyomán tesz közzé.

Maár család: Benedek Veszprém hadikapitányaként kapott nemesi levelet1655-ben. Unokája János kiskun kerületi esküdtként intézte a redemptiót Bécsben. Gergely hadakozott Savoyai Jenő alatt a török ellen, a Pero-lázadás idején hadnagy, 1746-ban kiskun kapitány volt, András (1751 – 1814) másolta le az 1774-ben kezdett tanácsi jegyzőkönyvünkbe a Kun miatyánkot; később kiskun kapitány, háza a katolikus templomtól „7 ölnyire” volt. A család későbbi tagjai kerületi tisztségeket viseltek.

Végül egy kis anyakönyvi adalék ahhoz, hogy a szentmiklósi nemes családok többször házasodtak egymás között.

1904. március 26-án Már Zoltán banktisztviselő feleségül veszi Bónis Mária nagykőrösi hajadont.
Bónis Mária nem más, mint Bónis Károly nagykőrösi (volt szentmiklósi) gimnáziumi tanár lánya, és Bónis Vilma nővére, és a Kaliforniában ma is élő Mokcsay Zsuzsanna nagynénje. Velük is találkozunk néhány hét múlva.

Már Zsigmond sírja a térképen 1-es számmal van jelezve, két síremlék található benne.

A sír vasráccsal kerített. A rács egyszerű henger alakú betonvas végei hegyesek. A sírt beton keret veszi körül és erre van helyezve a kerítés. A Temető utca felől érdemes megnézni, mert a kerítéshez elég közel van, és itt van a sírkerítésen a kiskapu, amelyen beléphetünk és tiszteleghetünk nemes Már Zsigmond és a vele egy sírba temetettek emléke előtt. Maga a sír nem mondható elhanyagoltnak, de az ügyes kezek nem ártanának itt sem, ugyanúgy, mint bármelyik öregtemetőben levő síremléknél, vagy kopjafánál.

A sírról általában

A téglalap alakú keret a főszögi öregtemetőben levő egyik legnagyobb sírt védi. A beton alap méreteit a talajviszonyok miatt pontosan meghatározni nem lehet. A fő méretei: 913 cm X 350 cm, A beton keret magassága a talajtól függően 10 és 40 cm között mozog, szélessége 18 cm. A vasrács sarok magassága 95 cm, míg a többi henger alakú hegyben végződő szál 91 cm-es. A Temető utca felőli oldalon van a vasrács  bejárata, pontosan középen. A kiskapu 153 X 91 cm, és kétszárnyú. A síron belül friss virággal nem találkoztam (2011.június 20), régebbi száraz gaz, és idei aljnövényzet azonban van bőven, tisztítani kellene.

A sírban található síremlékek

A kiskaputól jobbra:


A síremlék különlegességét adja a felső harmadában levő Maár címer, továbbá, hogy a márvány emlékmű előtt betonból készült 20 x 94,5 x190 cm-es sírkeret van. Ennek a kapuval szembeni oldalán van elhelyezve a síremlék, felirattal a Temető utca felé.

Méretei:

A beton sírkereten van elhelyezve a17 x 72 x 27 cm-es márvány lépcső, amely a síremlék alapjául szolgál. A síremlék szépsége itt is a formában rejlik, és a múltból sugárzó külső elváltozásokban, amit a szemlélő akarat ellenére észrevesz. Méretei: 115 x 60 x 15,5 cm. A képen látható, hogy az emlékmű felső része egy durván fél körív formájú. Ennek az ívnek a középső magassága 20 cm (a képzeletbeli hasáb és a csúcs közötti távolság). A síremlék széle a kerítéstől 210 cm-re van

Az emlékmű felirata

NEMES

MAÁR IMRE

1925 - 1940

Anyu

MAÁR ANDRÁS

1885 - 1969

MAÁR ANDRÁSNÉ

KULIN MARGIT

1897 - 1977

A síremléken látható címer:


A felvételen csak a fő vonalak láthatók. Nagyon sok ilyen kincs van az öregtemetőben. Csak le kellene takarítani a síremlékeket a több évtized alatt rárakódott szennyeződéstől, és múltunk fontos tárgyi emlékei ismét régi fényükben ragyoghatnának.  Szemlélet és akarat kérdése.

A kiskaputól balra, Már Zsigmond síremléke


A síremlék anyaga műkő. A két alsó lépcső több helyen töredezett, egyelőre stabilan áll. Hosszabb időt azonban nem valószínű, hogy kibír, felújításra szorulna. A ma is élő hozzátartozók figyelmébe ajánlom.

Méretei:

A földből alig kilátszó "alsó" - vagy nagylépcső 5 x 92 x 53 cm. Ebben az esetben az 5 cm-es méret úgy értendő, hogy ennyi látszik ki a földből. Felső szélei sarkítottak. A kislépcső 31,5 x 80 x 39 cm-es - több helyen sérült, szintén sarkított. Az emlékmű 141x 67,5 (felül 53) x 26(felül 21) cm. A csúcs magassága 10 cm.

Már Zsigmond síremlékének külső széle a kerítéstől 145 cm-re van.

A síremlék mindkét oldalán szerepel felirat.

A Temető utcai oldal felirata

E SÍR HALOM FEDI

MÁR ZSIGMOND

ÚR HAMVAIT

ELHUNYT

1880 JÚNIUS 13-ÁN

ÉLT 89 ÉVET

___________________  .  ___________________

ORSZÁGH GUTHY ELEKNÉ

MÁR RÓZA

ELHUNYT

1881 JÚLIUS 2-ÁN

ÉLT 53 ÉVET

A belső oldalon lévő felirat


E SÍR KERETBEN EGYÜTT NYUGSZANAK

GUTHY ELEK

ÜGYVÉD ÉS VÁLTÓJEGYZŐ

MEGHALT ÉLETÉNEK 42-IK ÉVÉBEN

1864 NOVEMBER 12-ÉN

ÉS KEDVES NAPÁJA

MÁR SIGMONDNÉ

SZÜLETETT TAKÁCS SOFIA

ÉLT 52 ÉVET MEGHALT 1862 AUG 30

S ENNEK SZERETETT LÁNYA

MÁR EMMA

MEGHALT 14 ÉVES KORÁBAN

1855 JÚLIUS 22-ÉN

Kik e földben rokon szeretetben éltek

Itt e közös sírban ismét egyesülnek

_______________  .  ______________

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharccal foglalkozóknak ismerősen cseng e sírban nyugvó Guthy Elek neve. Dr. Bóna Gábor: Hadnagyok és főhadnagyok az 1848-49-es szabadságharcban című művében találtam rá rövid utalást.

Guthy(Országh)Elek

Hadbíró. Kunszentmiklós, 1822 ? - Ürbő (Pest megye) 1864. november 12. ügyvéd, Már Zsigmond kunszentmiklósi birtokos nemes veje.

1848. október 16-án hadbíró hadnagy a 33. és a 34. honvéd zászlóaljban. 1849. máus elején főhadnagy, a VII.(feldunai) hadtest Pósta-dandárjának főhadbírája. Halála előtt pesti ügyvéd és jegyző.

A Már és a Maár név írásának problémáját  e két síremlék felirat is megoldotta. Jól elférnek egymás mellett

A bejegyzés trackback címe:

https://porladokovek.blog.hu/api/trackback/id/tr4312302953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása